Vattenskärning

En vattenskärare är ett verktyg som kan skära i metall eller annat material med en vattenstråle med hög hastighet och tryck, eller en blandning av vatten och en abrasiv substans. Processen är väsentligen densamma som vattenerosion som finns i naturen men accelereras och koncentreras av storleksordningar. Det används ofta vid tillverkning eller tillverkning av delar till maskiner och andra anordningar. Den har hittat applikationer inom ett brett spektrum av industrier från gruvdrift till rymdindustrin där den används för drift som skärning, formning, snidning och rening.
Vattenskäraren är vanligtvis ansluten till en högtryckspump (en lokal vattenledning ger inte tillräckligt med tryck) där vattnet sedan sprutas ut ur munstycket, skär genom materialet genom att bombardera det med strömmen med höghastighetsvatten. Det finns många företag som sysslar med vattenskärning t.ex Waterjet Lego. Tillsatser i form av suspenderat slipmedel eller andra slipmedel, såsom granat och aluminiumoxid, kan hjälpa till i denna process. Eftersom skärströmmens natur lätt kan modifieras kan vattenjord användas för att skära material så olika som fiskpinnar och titan. Det finns få material som inte effektivt kan skäras med en vattenstråleskärare; Ett av dessa är härdat glas vilket krossas när det skärs, oavsett vilken skärteknik som används.

Den viktigaste fördelen med vattenstråleskäraren är dess förmåga att skära material utan att störa materialets inneboende struktur eftersom det inte finns någon ”värmebaserad zon” eller HAZ. Detta gör att metaller kan skäras utan att skada eller förändra deras matrealla egenskaper.

På 1950-talet experimenterade skogsingenjören Dr Norman Franz med en tidig form av vattenstrålskärare för att klippa timmer. Tekniken steg dock inte särskilt fram till 1970-talet. Idag är vattenstrålen oöverträffad i många aspekter av skärning och har förändrat hur många produkter tillverkas. Många typer av vattenskärare finns idag, med vanliga vattenstrålar, abrasiva vattenstrålar, percussiva vattenstrålar, kavitationsstrålar och hybridstrålar.