Markisers användningsområde

Markiser syftar till att enkelt uttryckt skänka skugga under soliga dagar. Oftast är solsken inte något vi klagar på men ibland kan det vara mer än välkommet att undkomma de varma strålarna på ett eller annat sätt. Markiser som monteras på fönster har fördelen att man kan hindra solskenet från att ta sig in men samtidigt kunna njuta av den utsikt som fönstret erbjuder. Man vill exempelvis kunna sitta och fika i köket och avnjuta både det goda kaffet och den goda utsikten, men i svalkande skugga istället för gassande solsken. Om man istället skulle använda sig av persienner hade en betydande del av utsikten gått förlorad. På senare tid har det även blivit populärt att använda sig av markiser som ersättare för parasoll på sina verandor, soldäck och altaner. Dessa är givetvis bra mycket större än de mindre varianterna som monteras på fönstren, men skänker också bra mycket mer skugga. På högsommaren kan det utöver att vara påfrestande även vara direkt ohälsosamt att sitta ute för länge i solskenet. För att ändå kunna njuta av att sitta ute är en stor markis den perfekta lösningen då den helt enkelt lägger en skugga över en stor del av uteplatsen, vilket leder till att det istället för kokhett blir mer svalkande och bekvämt.

Markiser Persienner Gardiner i Malmö

Tekniken bakom markiser och olika modeller
De absolut största markiserna som säljs i dagens läge är oftast eldrivna. Då markisen i sig är ganska tung har producenterna funnit det som en god idé att avlasta kunderna genom att använda sig av teknik för att både veckla ut och veckla in markisen automatiskt. Stora markiser som är avsedda att använda till altaner, villaterasser, balkonger, uteserveringar kiosker och butiker och liknande kallas terassmarkiser. Dessa finns föga förvånande i en mängd olika modeller och storlekar, var största skillnad är längd, bredd och utfall. Utfall innebär hur långt ut från väggen markisen kan lägga skugga. Då dessa markiser på grund av sin storlek väger en hel del krävs en robust stomme. Vanligt är att denna är gjord av aluminium för att detta material både är starkt och lätt. Det är också vanligt att man använder sig av ett så kallat teleskopsstag, vars syfte är att förankra framkanten av markisen så att den får bättre motståndskraft mot kraftiga vindar. Annars är det lätt hänt att vinden fångar upp och skadar matrisen, särskilt de allra största modellerna. Manövreringen av terassmarkiser kan ske både med manuell vev och med elmotor, ofta beroende på markisens storlek och hur mycket man önskar betala. Markiser som manövreras med elmotor kombineras ofta med en fjärrkontroll för att man lätt ska kunna veckla ut den när man önskar skugga.

Fönstermarkiser används precis som namnet antyder till att skugglägga rummet precis intill ett fönster, utan att för den delen skymma utsikten. Storleken på dessa varierar beroende på storleken på fönstret den ska täcka. Manövreringen sker vanligtvis med manuell vev eller med elmotor kopplad till en strömbrytare i anslutning till fönstret. Vanligtvis kombineras fönstermarkiserna med en låda som skyddar markisduken från väder och vind i de fall då den är inrullad. Korgmarkiser är till stora delar lika fönstermarkiser med skillnaden att de är formade som en upp och ner-vänd korg. Denna konstruktion innebär att mindre del av fönstret från utsidan täcks, vilket är viktigt för butiker och andra verksamheter där fönstren används i marknadsföringssyfte. På grund av sin konstruktion kan dessa inte fällas ihop på samma sätt som fönstermarkiserna, men är istället mer robust konstruerade för att på så sätt inte ta stryk av väder och vind. För att veta vilken typ och modell som passar dig bäst bör du rådfråga en markisleverantör, dessa finns i hela landet och framförallt i en av våra större städer, exempelvis Malmö.